Дана 30.06.2017. године у Радул беговом конаку у Зајечару са почетком од 18 сати одржана је промоција 50. броја Часописа за књижевност, уметност и културу Буктиња. Промоција је одржана у склопу Рок музеја а као пратећи програм 51. Гитаријаде. Након уводне речи организатора програма и домаћина Милоша Петковића, часопис су представили чланови редакције: Миљан Ристић и Саша Скалушевић Скала. У једној опуштеној и cool атмосфери причано је о Буктињи, rock and roll-у, утицајној и бунтовној књижевности и уметности, Гитаријади, локалној rock и punk сцени у Неготину и Зајечару…

 

 

Други део вечери био је намењен за главни догађај 51. Гитаријаде, концерт великог бритнаског  бенда The Cult.
Искрен да будем, био сам прилично скептичан по питању доласака The Cultа на Гитаријаду. Мислио сам да нема шансе. Да је то само још једна новинарска патка али ево данас, дан после њиховог наступа, ја још увек не могу да верујем да су велики The Cult били у нашој источној Србији. Јесте да је Гитаријада насјтарији рок фестивал у Србији али тек сада после The Culta могу рећи да сам и више него поносан на овај фестивал.

Aleksandra 01
Фотографија: Александра Трифуновић

Како је било?

Шта рећи? Не бих знао да вам кажем колико је хиљада људи било. Било је пуно људи, имајући у виду да је ово источна Србија из које се бежи главом без обзира. Ипак, мислим да је могло бити и много више с обзиром на то ко је наступао. Имам утисак да је вече раније, када су наступали Чорба и Бајага било више људи. Без обзира на све то, ја сам уживао максимално. The Cult су га испрашили мушки. Звучали су екстра. Чист звук. Не превише бучно, таман онолико колико треба. Ијан је имао мало проблема са гласом али да не цепидлачим. Сат и двадесет минута одличне свирке. И више него солидно за фестивалски наступ. Поред својих највећих хитова „Rain“, „She Sells Sanctuary“, „Sweet Soul Sister“, „Lil’ Devil“… The Cult су извели и две песме које су ми биле непознате а које су из њиховог каснијег музичког опуса. Био је то мало чвршћи звук, на тренутке прилично психоделичан и могу вам рећи да сам у њима највише уживао баш зато што такав звук највише и волим.

 

 

 

Моја једина замерка на цео догађај тиче се видео бимова односно не пројектовања наступа бенда на истим, чиме је визуелни ужитак и ефекат знатно умањен, нарочито за публику из позадине. Међутим, имајући у виду да је то био захтев The Cultа, као и да је важила „забрана снимања и фоткања“, ова замерка и не стоји јер то је био један од услова наступа самог бенда.

Фотографије објављене у овом тексту послали су ми моји пријатељи, такође велики фанови групе The Cult а које су усликали за време концерта. Из тог разлога захваљујем  се Зајечарки Александри Трифуновић, Неготинки Тамари Луцић Динић и Кладовљанину Ивану Поповићу на уступљеним фотографијама. Хвала вам што сте учествовали у овом експерименту и овај чланак употпунили и улепшали својим фоткама. Оне довољно говоре колико је добро било. Много више него све ове моје речи.

 

 

Још једна констатација коју бих хтео да напоменем јесте бесплатан улаз. Чему бесплатан улаз? Сматрам да улаз за овакве бендове треба да се наплаћује јер то је и очекивано и тако нормално. Јесте да ће бити мање људи али свакако биће више пара па ће самим тим можда моћи да се позове и неки већи бенд, мало млађи а ипак светски…
У сваком случају, хвала организацији Гитаријада, што су један велики бенд, The Cult довели у Зајечар. Све друго и није толико битно. Битно је да је The Cult ипак био у Зајечару и да је Ијан раширио српску заставу на бини.

Aleksandra 06
Фотографија: Александра Трифуновић
Advertisements