Када сам имао свега 7 или 8 година живота, играјући се са својим играчкама у дневној соби, у позадини на ТВ-у је текао неки филм. Не знам шта ми је привукло пажњу, али у једном тренутку оставих своје играчке и кренух да гледам филм који се одигравао. Пажљиво сам гледао у екран сав узбуђен и узнемирен, јер такав филм до тада нисам гледао. И онда се одиграла та сцена. Сав преплашен и згрожен угасио сам телевизор. Видео сам неко веома страшно људско биће које и није било тако људско. Биће које сам након тога често сањао много година касније. Биће којег сам се још дуго година у својој младости плашио и ужасавао. Претпостављам да наслућујете кога сам то видео. Видео сам лик Дејвида Боувија (David Bowie) у филму Човек који је пао на земљу ( The Man Who Fell to Earth).
То је био мој први сусрет са Дејвидом Боувијем. Данас, након више од 30 година од мог сусрета са њим, више не осећам страх и панику. Чак напротив, данас као и много година уназад, ја уживам у његовој музици, иако ми је дуго времена требало да се ослободим тог утиска одвратности који је он изазвао дубоко у мојој души својом улогом у том филму.

db-vanzemaljac

Овом приликом нећу се бавити дискографијом и историјом Дејвида Боувија. Био би то и више него подугачак текст. Све те податке и чињенице можете пронаћи на нету или у некој од књига које обрађују његов живот. Има их прилично. Боуви је био активан скоро 50 година на музичкој сцени. Свој први албум је објавио 1967. године, а свој последњи у јануару 2016. године, да би, два дана након објављивања албума, преминуо. Али као што већина од вас који читају овај текст највероватније зна, Боуви није био само музичар. Био је један мултимедијални уметник: сликар, текстописац, продуцент, глумац, сценариста, композитор… Једна и више него свестрана личност која је у уметности уопште оставила веома битан и јасан траг. Када је у питању филм, моја најдража улога Дејвид Боувија је свакако улога Николе Тесле у филму Престиж (The Prestige). Ко није погледао филм, моја је препорука да то учини што пре. Филм је одличан.
Дејвид Боуви је још од самих својих почетака па до дана своје смрти, а и после ње, привлачио пажњу и био својеврсна авангарда у свету шоубизниса. О њему су кружиле разне гласине типа да је хомосексуалац, да је победио шизофренију, да је заговорник нацизма, да је био тежак наркоман… Добио је надимак човек камелеон, јер је свој лик трансформисао са сваким својим издатим музичким албумом. Мењао је свој изглед, идентитет и карактер док је мењао музичке правце које је свирао. Није био исти и није се понављао. Мењао се као што се мења време, зато је и опстао 50 година. Зато ће и трајати дуго после своје смрти. Његов последњи албум је само потврда тих тврдњи.

david-bowie
Тијана Стефановић – David Bowie

Међутим, поред свега горе поменутог и много тога непоменутог, две чињенице у вези са њим су ме изненадиле и оставиле без текста. Прву сам прочитао у Политикином забавнику, а тиче се људи химера. Цитирам део текста:

Није редак случај да се у материци, уместо једне, нађу две јајне ћелије. Ако сваку јајну ћелију оплоде два различита сперматозоида родиће се двојајчани или братски близанци. За разлику од једнојајчаних близанаца, они немају ништа више сличности од браће и сестара који нису близанци. Међутим, некада се догоди да се непосредно после оплодње ова јаја, то јест зиготи, споје (зигот је оплођена јајна ћелија). Тада зиготи не могу да се развијају одвојено и уместо близанаца родиће се само једна беба. Пошто сваки зигот са собом носи јединствену ДНК, ћелије овакве бебе имаће две различите ДНК. Оваква беба постаће химера.
Већина химера одрасте и изгледа исто као и сви други људи. Тешко је препознати која особа је химера. Некада то могу да назначе пеге на кожи или донекле различита боја очију. Ипак, и ове промене једва су приметне.
На први поглед то изгледа чудно. Зар не би сједињавање две различите особе требало да буде много израженије, страшније да се добију две главе, четири руке и слично? На сву срећу, овакве грозоте се не догађају зато што се спајање два јајета одиграва врло рано, док ћелије још нису почеле да се деле и изграђују делове тела. Тада оне не знају да сусед има другачији скуп хромозома и раде заједно као да су настале из истог зигота.

Дејвид Боуви се сматра човеком химером баш зато што има очи различите боје (плава и браон). Међутим, да свака прича има најмање две верзије говори и тврдња да је Дејвид Боуви као дечак имао оба ока плаве боје али да му је у тучи једно око било повређено и да је услед те повреде једноставно променило боју, што свакако побија аргументе да је он човек химера. Како год било, човек са два различита ока је ипак изван клишеа, нешто посебно и другачије. А то је Дејвид Боуви.

himera

Друга чињеница тиче се његове смрти и целе приче везане за његову смрт. Дејвид Боуви је објавио свој последњи албум „Blackstar «“ 8. јанура 2016. године. Објављивању албума претходили су видео спотови „Blackstar“ i „Lazarus“ којима је он представио и најавио своју црну звезду и том приликом шокирао и одушевио своје фанове, али и поделио критику.

Спотови су били прилично мрачни и препуни симболике. Никога нису оставили равнодушним. Изазвали су разне полемике и опречна мишљења. Људи су износили теорије о спотовима. Спомињао се ту и сатанизам, црне мисе, вештичарење, богохуљење, ускрснуће… Био је то спој музике, видеа, религије, езотерије, филозофије, митологије… Оно што је сигурно, сви су се сложили да је Дејвид Боуви увек био авангарда музике. Увек је био корак испред свих. Али, све је то било погрешно схваћено. Два дана након објављивања албума Дејвид Боуви је преминуо чиме је још више шокирао читав свет. Том приликом, изашла је на видело и истина да је 18 месеци боловао од рака и да је знао да ће умрети, само се то вешто крило од јавности. Читав његов албум био је најава његове смрти. Так након што је преминуо, спотови и читав албум су добили свој крајњи смисао. Тек онда су могли бити протумачени на прави начин. Тек тада су људи схватили шта је заправо црна звезда. А Боуви је још једном читавој цивилизацији показао да је изнад свих. Он је од своје смрти направио уметност. Живео је за уметност и умро је за уметност. То и јесте албум Црна звезда. Албум смрти. Зато је тако мрачан и тежак. Зато вам је толико и нелагодно и тешко док га слушате јер слушајући га можете ослушкивати смрт. Људи су то схватили тек када је преминуо.

 

bowie-blackstar

Међутим, ту није крај. Дејвид Боуви наставља да изненађује и после смрти. Објављен је још један видео спот, постхумно: I Can’t Give Everything Away, преко којег нам Дејвид Боуви шаље поруке са „оне стране“.

 

Игром случаја, установљено је да се слика црне звезде на омоту албума мења ако се изложи сунчевим зрацима. Црнило постаје део неког сазвежђа. Мрак постаје галаксија.[1] Још једна од тајни коју је Боуви оставио у наслеђе. Неки уметници у своје стваралаштво уложе читав свој живот. Боуви је отишао корак даље. Он је уложио свој живот и своју смрт! А то је морате признати и више од подухвата. Умрети за уметност и од свог умирања направити уметност. То може само David Bowie! Нека му је вечна слава!

[1] један од извора http://www.abc.net.au/news/2016-05-05/david-bowies-blackstar-reveals-constellation-under-sunlight/7385884

Миљан Ристић рођен је 3. 11. 1974. године у Неготину. Живи и ствара у Неготину. До сада је објавио четири књиге постмодерних причаУвертира (2001), ДемоНкратија (2004),  Нитоген (2013) и Визије (2015) као и књигу дечје поезије Екстра немирци (2009) коју је посветио својим синовима. Пише прозу, поезију, афоризме. Такође, пише и рецензије музичких албума, књига и филмова.
Његови литерарни радови објављивани су у више књижевних листова, публикација, фанзина, као и web магазинима, блоговима, порталима а поједини текстови превођени су на светске језике. У интернет свету познат је као eXperiment.  Под тим псеудонимом ствара на свом блогу exxxperiment.net. У марту 2016. године изабран је за уредника БУКТИЊЕ – часописа за књижевност, уметност и културу.

Advertisements