Одлука жирија

Конкурс „Песничке руковети“ је традиционални конкурс који организује Крајински књижевни клуб из Неготина. Ове године двадесет и четврти пут по реду, замишљен је као надметање аутора у категорији необјављене поезије, кратке приче и есеја на тему предграђе.
У временском периоду од 1. јула до 20. августа 2016. године, колико је трајао конкурс, пристигло је укупно 63 рада. Од пристиглих радова, тек 36 у потпуности су одговарала условима конкурса и жири је приступио разматрању њихове вредности. Остали радови који нису одговарали задатој теми, морали су, нажалост, бити одбачени и нису узети у обзир приликом одлучивања жирија.
Према пропозицијама и након више кругова гласања, жири у саставу Миљан Ристић (председник), Радојка Плавшић (члан) и Саша Скалушевић Скала (члан)  је свој избор сузио на четири аутора који су испунили услове конкурса и који ће бити објављени у првом наредном, броју часописа за књижевност, уметност и културу „Буктиња“ који ће се појавити пред читаоцима у 2017.години.

У избор за објављивање  са темом предграђе  ушли су следећи радови :

  1. категорија поезија: „De Arte Poetica“, шифра „Скордиск“ (Животије Поповић Поп, Скорица);
    категорија поезија: „Леопард из Катмандуа“, шифра „Лето је у граду“ (Зоран Илић, Београд);
  2. категорија кратка прича: „Андрос, Фобос и њихови безимењаци из предграђа“, шифра „Patricia Rose“ (Маријана Чанак, Сремска Каменица) и
  3. категорија есеј: „Предграђа“, шифра, „Антиквар“ (Алекса Дамњановић, Неготин).

Ове године на конкурсу „Песничке руковети“ учествовали су етаблирани аутори али и они чије се дело тек гради и ствара у особени израз и поетику. Изабрани аутори су у потпуности одговорили на задату тему, исписујући у својим делима актуелну свакодневницу, немирног света  која се одиграва у предграђима на различитим меридијанима.

Жири је одлучио да у категорији поезије, буду уврштена два аутора јер оба подједнако заслужују да буду штампани у часопису „Буктиња“.
Изабрани аутори ће добити своје ауторске примерке часописа за књижевност,уметност и културу „Буктиња“.
Крајински књижевни клуб се захваљује свима који су учествовали на конкурсу.

У Неготину
12.11.2016.године.

Advertisements