У оквиру Седмог Фестивала влашке музике „Гергина“, 13. априла 2015. године у галерији Дома културе „Стеван Мокрањац“ Неготин  отворена је изложба слика нашег суграђанина, сликара, дизајнера и приповедача Милоја Демира Неготинског. Поред самог сликара, на отварању говорио је др. Синиша Челојевић и Саша Скалушевић Скала иначе аутор пратећег каталога изложбе.

 „Сликање је облик молитве“
Леонид Шејка

 „Ако кренемо од тога да уметност у својој најдубљој природи жели да створи другачији свет изван и изнад природног и да на свој духовни начин жели да освоји наш, онда потпуно бистрим очима можемо посматрати и Милојево сликарство. Баш у његовом раду и препознајемо ту жудњу. Фантастика не мора да се измишља, она је ту. Окупирала је наш свет-наша чула, ум и дух. Нашу потребу за креативношћу. Управо та наметнута, готово искривљена стварност може да означи Милојеве теме које доминирају на његовим платнима. Оса која је постала мутант. Кемтрејлс који видимо изнад брда, како нас запрашује ко зна чиме. Сипајући по нашим главама, можда баш ту лажну стварност. По Милојевом раду рекли би недовољно.  „Пластично срце“, „Гвоздена река“, „Случајна дефлорација“, само су делови мозаика на који нас уметник упозорава и указује својим делом. И баш ту проналазимо решење оне енигме у речима Андреа Малроа да уметност није украс, већ тешко освајање, једна од одлучујућих одбрана човека од судбине… Какве, постављамо себи питање а одговор налазимо у Милојевим сликама. Можемо рећи све, само не ружичасте. Нажалост.
Ово откровење једне туробне садашњости али и будућности потврђује се и у Милојевом адекватном избору уметничког израза. И, он се налази у избору акрилика, једној готово истопљеној резолуцији, наношеној грубим и хитрим уметниковим потезима који се готово утркују у једној вечној борби. На нама је само да изаберемо страну или се препустимо.
„Оно што је свакако интересантно у Милојевом раду јесу теме које  обрађује у свом раду,како је то Скалушевић на отварању изложбе нагласио. Милоје кроз свој сликарски језик приповеда приче о нашој стварности.

Ову изузетно занимљиву изложбу неготинска публика могла је да види до 20.априла.

Саша Скалушевић Скала

Advertisements